5 thuiswerk-scenario’s die nooit op kantoor voorkomen (en wat je ermee moet)

Als je thuis werkt, kom je wel eens in een vreemde situatie terecht. Werk en privé mixen zich in je huis tot een cocktail van professionaliteit en gezellig thuis. En die twee gaan niet altijd samen…

Kinderen die met stiften op de muur tekenen, energieverkopers aan de deur, je partner die de vaatwasser uitruimt. Herkenbaar? Dit zijn allemaal dingen waar je op kantoor geen last van hebt. Maar wat als je toch thuis moet werken? In deze blog:  5 thuiswerk-scenario’s en wat je ermee moet.

1. Je buurmeisje staat voor de deur (en jij worstelt met een deadline)

Uh-oh. De bel gaat en het is je kleine buurmeisje van 5. Ze zag je al zitten aan tafel in de kamer en wil jou graag een paar van haar zelfgebakken koekjes geven! Ze wil ook altijd even komen spelen en het gaat sowieso een half uur duren, weet je uit ervaring, maar er nadert ook een deadline voor je werk…”…

Wat ga je doen?
Het slechtste wat je nu kunt doen is met je buurmeisje spelen en koekjes eten, terwijl je in je hoofd nog aan het werk bent. Dat is niet leuk voor haar en zelf word je er ook niet blij van. Maak dus snel een keuze: Klets nu met het buurmeisje en werk vanavond even verder. Of vertel haar direct beleefd dat je erg druk bent met een project. Als je het leuk vindt, kan je aanbieden om die koekjes later samen op te eten en even te spelen. Dat je thuis bent, betekent niet dat je geen werk hebt.

2. Je kind smeert pindakaas op de muur (en jij zit in een belangrijke video call)

Terwijl jij een belangrijke onderhandeling voert via een video call, zie je op de achtergrond plotseling dat je kind de hele wand vol smeert met pindakaas. Wat nu? 

Wat ga je doen?
Soms kun je er niet omheen: je moet werken, maar ook je kinderen in de gaten houden. Vertel dit tijdens je video call ook even aan je collega’s en klanten. Dan zijn ze ook vast voorbereid. De belangrijkste tip? Voorkom dat je kinderen zich gaan vervelen en zich bezeren als jouw aandacht even verslapt. Gaat het toch mis, verontschuldig jezelf dan. Zet de video call on hold en doe de microfoon en camera uit. Zo voorkom je dat je zakenpartners of collega’s zien hoe jij je kind vol pindakaas corrigeert. 

Wat je in ieder geval beter niet kunt doen, is boos worden. Want als je kind overstuur raakt wordt die call helemaal niets meer. En is die call echt belangrijk? Dan is die tablet misschien wel het noodzakelijk kwaad om je ouderschap en werk te kunnen combineren.  

3. Je partner is heel lief (en lawaaierig)

Je bent aan het videobellen met je collega, maar je partner staat (erg lief, dat wel) met een hels kabaal wortels te snijden. Tsjak! Tsjak! Tsjok! Je collega geeft aan dat je steeds moeilijker te verstaan bent: “Wat is dat geluid op de achtergrond? Zit er iemand te timmeren?” Tja, wat dan? 

Wat ga je doen?
Natuurlijk is het fijn dat jij kunt werken en dat er iemand voor je kookt, wat een luxe! Besef dat, voor je reageert. Stug doorgaan met je call is ook niet handig, want je collega heeft er duidelijk last van. Dus… 

 •  Loop even naar een andere ruimte (als je die hebt) 

Of… 

 • Wees lief
  Als je thuiswerkt in één ruimte met je partner, dan ga je soms last van elkaar krijgen. Dat is niet erg, maar maak wel afspraken met elkaar en wees lief. In dit geval: doe je microfoon en camera even uit en besluip je partner. Geef een dikke knuffel en fluister zacht iets liefs in zijn/haar oor. Daarna kan je het hebben over de wortels en of die een kwartiertje later gesneden kunnen worden. Dan heb je, naast een productieve video call, misschien ook nog een leuke avond. Grote kans, trouwens, dat je collega in hetzelfde schuitje zit. Schaam je niet, lach erom en… weer aan de slag!
4. Er ligt een stapel vieze was in de hoek (en jij hebt al je concentratie nodig)

Een paar vieze sokken, een sportshirt, dat overhemd met die rode-wijnvlek (zou die er nog uit gaan?) en… wat ligt daar nog onder? Oh ja, die broek zou ik weer eens aan willen!

Wat ga je doen?
Tenzij je bij een wasserette werkt is het onwaarschijnlijk dat je een stapel was op kantoor tegenkomt. Maar die was kan wel in de weg zitten van je werk, net als andere huishoudelijke klusjes. Het leidt af of geeft stress, waardoor je minder werk gedaan krijgt. Blijf je er niet aan ergeren, doe er iets mee! In dit geval heb je twee opties:

 • Ga ergens anders zitten of leg de was ergens anders
  Waarom zat je überhaupt in het washok te werken? Uit het oog, uit het hart én uit het hoofd. Je hebt wel betere dingen te doen dan die was.
  Trouwens: Als die stapel vieze was je door het huis begint te volgen, heb je een ander probleem. Bel dan de ongediertebestrijding. 

Of… 

 • Maak van wassen een micropauze
  Het is goed om in blokken te werken met een kleine pauze. Het opruimen van de was kan best zo’n kleine pauze zijn. De was wordt gedaan én je wordt productieveΩr. 
5. Er ligt een kat op je laptop (en je was net zo lekker op dreef)

Jij bent net lekker op dreef, wanneer je kat besluit op je toetsenbord te gaan liggen. Heerlijk ronkend ligt die haarbal daar. En geef dat beest eens ongelijk. Je laptop is een kattenhemel: buikverwarming, soms een lekker muziekje en kans op een aai over je bol. Wat wil een kat nog meer? Niks misschien, maar jij wel. Werken bijvoorbeeld.

Wat ga je doen?
Helaas, je kunt hier niets aan doen. Kom later nog eens terug. En gebruik vooral niet die plantenspuit!  Dat voorkomt mogelijk technische schade.

 


Heb jij nog thuiswerktips? 

Stuur ze naar onze redactie via redactie@werkaanwerkuit.nl !